Alja Schokker

Praktijk voor Klassieke Homeopathie

Klassieke Homeopathie - een natuurlijke geneeswijze


Klassieke Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die het zelfgenezend vermogen van de mens stimuleert en versterkt. Het is gebaseerd op de leer van Hahnemann (1755 - 1843), die ontdekte dat een ziekte genezen kan worden met de verdunning van een middel dat in hoge dosis dezelfde symptomen veroorzaakt als de ziekte laat zien. Bij de keuze van middelen wordt door de klassiek homeopaat niet alleen gekeken naar de klacht of ziekte, maar ook naar de familiegeschiedenis en biografie van de patiënt: dit wordt ziekteclassificatie genoemd.

Uit balans

Gezondheid is een toestand van evenwicht. Wanneer iets ons ziek maakt of uit balans brengt, zijn we vaak in staat dat evenwicht zelf te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het genezen van een wond, een verkoudheid of een ontsteking, maar ook aan faalangst, spanningsklachten of slecht slapen. Het weer beter worden danken we aan ons zelfgenezend vermogen. Dit wordt bepaald door erfelijkheid, levensloop en leefomstandigheden. Het kan dus bij de één sterker zijn dan bij de ander. Wanneer dit zelf genezend vermogen ons in de steek laat, blijven er nieuwe klachten komen of wordt een ziekte chronisch: er moet dan iets meer gebeuren om beter te worden.

Natuurlijk herstel stimuleren

Bij de klassieke homeopathie worden lichamelijke of psychische gezondheidsklachten verholpen door het toedienen van verdunde oplossingen van middelen die in hoge dosis diezelfde klachten veroorzaken. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd en verdwijnen de klachten. Homeopathische middelen geven dus een impuls aan het eigen afweersysteem,  zodat er sprake is van het ondersteunen van het natuurlijk herstel.